Waar wordt Tsipouro van gemaakt?
Tsipouro is een gedestilleerde drank die van de resten wordt gemaakt nadat van de druiven wijn is gemaakt. Alle druivenschilletjes en pitjes worden gebruikt. Tot 1899 waren er geen Tsipouro in flessen te vinden, het was een bijproduct van de wijnmaker die thuis werd gestookt van de restjes en niet werd verkocht. Gelukkig voor ons wordt het nu wel op grote schaal verkocht, al is de drank nog steeds vrij onbekend buiten Griekenland. Tsipouro wordt zowel thuis gemaakt als in destilleerderijen, maar ook thuis, Tsipouro gestookt.
Verschillende soorten Tsipouro
De sterkte hiervan kan variëren tussen de 30 en de 60% alcohol. Tsipouro wordt gemaakt van druiven van hoge kwaliteit die geteeld worden in geselecteerde wijngaarden in Griekenland. Door heel Griekenland zijn meer dan 300 verschillende Tsipouro-varianten te vinden, dit komt doordat er in iedere regio de lokale druiven worden gebruikt. Zo smaakt Tsipouro door het hele land anders door de verschillende druivenrassen. De oogst van de druiven duurt maar een aantal weken per jaar en dat is dan ook de enige periode waarin Tsipouro kan worden gemaakt. Verder bestaat de drank uit glucosesetroop, water en soms kruiden.
Geheim recept
De recepten worden van generatie op generatie doorgegeven, waarbij de ingrediënten geheim gehouden worden. Naast Ouzo is Tsipouro een van de meest gedronken sterke dranken in Griekenland, vooral op het vasteland wordt er veel Tsipouro gedronken. Op de eilanden is Ouzo nog steeds het meest gedronken drankje. In Griekenland krijgt u een glaasje Tsipouro bij ontvangst in uw hotel of aan het begin van de maaltijd. Er zijn ook verschillende speciale Tsipouradika; cafés met een groot aanbod Tsipouro’s. Lekker om te combineren met mezzes.